André Alexis: Femton hundar

Bilden är lånad från Kalla Kulor Förlag

Jag hade kunnat älska André Alexis roman Femton hundar. Om den hade varit en fantasybok om femton hundar som får mänskligt medvetande och talförmåga och ger sig ut på äventyr. Tänk ett så underbart tillfälle att kombinera en rejäl dos fantastik med lite satir och lite allmänt filosoferande om mänskligheten.

I stället är det precis tvärtom. Femton hundar är en fabel där talande djur används som ursäkt för att diskutera mänskligheten och samhället och filosofin och sånt i den stilen.

Jag tycker det blir lite tråkigt. Dessutom är det deprimerande med en bok som går ut på att femton hundar ska dö.

Alexis skriver bra och hans berättelse har många poänger. Men han är för seriös för mig. Efter mycket tvekan ger jag ändå 3 stjärnor i betyg, eftersom boken är så välskriven. Den är inte bara skriven för mig.

Betyg: 3 stjärnor

Originaltitel: Fifteen Dogs
Översättning: Hanna Williamsson
Förlag: Kalla Kulor Förlag
Utgiven: maj 2017
ISBN: 9789188153586
Sidantal: 221

Boken finns på Adlibris och Bokus

4 reaktioner till “André Alexis: Femton hundar”

 1. Jag klarar inte av böcker som ägnar sig åt antropomorfism (kände mig manad att använda det ordet för det är inte ofta jag får chans till det). Låter helt klart inte som en bok för mig. Med det sagt så tycker jag ändå att det är intressant hur djur fungerar men då ska det inte vara någon romantiserad bild

  1. Antropomorfism var ett nytt ord för mig! Det måste jag använda vid tillfälle! Till bokens försvar kan jag säga att det inte är så romantiserande, snarare sagt deppigt. Fast det är inte så kul det heller, visade det sig.

   1. Läste en kurs som heter människan och djurens kognition för några år sedan och efter den sitter det fortfarande kvar lite ord som jag ytterst sällan får användning för=)
    En deppig bok om tänkande hundar låter verkligen inte kul

    1. Det var den verkligen inte. Gud vad jag saknade Terry Pratchett när jag läste. Han hade gjort berättelsen fantastisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.