Tematrio: Katastrofer

Det var ett tag sedan jag var med i Lyrans tematrio p.g.a. tidsbrist men nu har jag tagit mig tid. Den här veckan uppmanar hon oss att berätta om tre filmer/böcker/målningar o s v som handlar om katastrofer.

Före de effektiva bromsmedicinerna var aidsepidemin verkligen en katastrof. Människor bara dog och dog och läkarna kunde inget göra. Carol Rifka Brunts roman Låt vargarna komma utspelas i New York under 1980-talet. En av de som insjuknar och dör i aids är fjortonåriga Junes morbror Finn. När hon träffar Finns pojkvän Toby uppstår en annorlunda och skör vänskap. Finstämd och sorglig skildring av ett vilset barn omgivet av vuxna som mest tänker på sig själva. Viss varning för övertydlighet och pratighet men läsvärt ändå.

En helt annan typ av roman är Varma kroppar av Isaac Marion. Den utspelas i världen efter zombikalypsen. Huvudpersonen R är zombie och han är förälskad. I en levande tjej. Gulligt, roligt och romantiskt om ett udda kärlekspar. Har filmatiserats som Warm Bodies. Rekommenderas till alla med den minsta gnutta fantasi.

Slutligen vill jag nämna tv-serien Pestens tid från 1994. Ett virus läcker ut från ett hemligt forskningslabb och vips är apokalypsen igång. Bygger på en bok av Stephen King som jag gärna vill läsa, om jag kan få tag på den omarbetade och oförkortade nyutgåvan som släpptes 1990. Företrädesvis i svensk översättning.

14 reaktioner till “Tematrio: Katastrofer”

    1. Den första moderna zombiefilmen kom 1968, under kalla kriget. Zombikalypsen var förmodligen lättare att hantera för människor än det tredje världskrig som var en högst påtaglig möjlighet. Jag tror zombiegenren är ett uttryck för samtidens rädsla för att världen såsom vi känner den är allvarligt hotad.

  1. Warm Bodies har jag sett på film. Tyckte att den var riktigt bra. Pestens tid har jag också sett för länge sedan. Har dock inte läst boken trots att maken har den i bokhyllan.

  2. Pestens tid har jag bara läst inte sett, boken var i varje fall suveränt bra. Dom andra två känner jag inte till, tack för tips! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *