Tematrio – Påskekrim

Lyran vill ha tips på bra deckare och i veckans tematrio uppmanar hon oss därför att berätta om våra tre favoritdeckare – bok, författare eller romanfigur. Jag är ju storkonsument av deckare och har svårt att begränsa mig till tre, det finns ju så många som är bra. Men efter lite funderande har jag bestämt mig för denna trio.

Nevada Barr har snabbt seglat upp som min nya favorit bland de amerikanska deckarförfattarna. Hennes lite kantiga hjältinna Anna Pigeon är nationalparksranger och utreder förfärliga mord i vild och vacker natur. Den senaste boken jag läst är Vargavinter, som utspelas på en frusen ö i Lake Superior. Barr levererar en spännande berättelse som genomsyras av kärleken till djur och natur och som dessutom berättas med bister och vass humor. Jag älskar det. Böckerna behöver inte läsas i ordningsföljd vilket är bra eftersom Hoodoo förlag inte ger ut böckerna i ordningsföljd.

En av mina stora favoriter bland britterna är Elly Griffiths. Hennes böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway är brittiska mysdeckare av högsta kvalitet – roliga och skarpa, fulla av sköna figurer och med lagom kluriga intriger. Okej, jag var inte så förtjust i första boken, men från och med bok nummer två har jag varit fast. Böckerna bör läsas i ordningsföljd.

En annan brittisk favorit är Belinda Bauer. Precis som Barr och Griffiths är hon vass och bister och rolig och hennes böcker är fulla av udda människor. Trots humorn är hon dock betydligt mörkare än Griffiths och hennes böcker kvalar inte precis in som deckarmys. I den senaste boken jag läst, Det slutna ögat, har hon slängt in en dos övernaturligheter, något som jag tycker lyfter hennes författarskap till oanade höjder. De tre första böckerna ska läsas i ordningsföljd, de övriga är helt fristående.

 

21 reaktioner till “Tematrio – Påskekrim”

    1. Av de som getts ut eller ska ges ut på svenska är ordningen: Pumaspår (bok nr 1), Djup grav (bok nr 2), Ond vind (bok nr 3), Eldstorm (bok nr 4, ges ut på svenska i höst), Stum rädsla (bok nr 13) Vargavinter (bok nr 14).

  1. Tre riktigt bra författare! Nevada Barr är jag riktigt förtjust i och vill väldigt gärna läsa mer av. Jag har en fundering på att läsa dom på engelska så att jag får dom i rätt ordning =) Men får se när tid och orken räcker till.

    1. Jag håller mig till de svenska översättningarna, läser inte lika bra på engelska. Jag hoppas verkligen Hoodoo förlag fortsätter ge ut Nevada Barr.

    1. Gillar du läskiga böcker om riktigt läskiga typer kan jag framför allt rekommendera Stum rädsla. Creeeepy. Pumaspår och Vargavinter är också mycket bra, men inte fullt så otäcka.

    1. En kan ju kasta sig in i mitten. Själva deckargåtorna är ju fristående, det är huvudpersonernas röriga och mycket underhållande privatliv som utvecklas. Griffiths är bra på att uppdatera läsaren om vad som hänt tidigare också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.