Tematrio – Vårtecken

Som Lyran skriver är det nu officiellt vår (vårdagjämningen) och i veckans tematrio uppmanar hon oss att berätta om vilka vårtecken vi sett. Här i Göteborg är det vårligt kallt och blåsigt och för tillfället regnigt och vårtecknen hopar sig. Här är ett urval.

Naturen vaknar till liv, så också blommorna i rabatterna. Snödroppar och krokusar blommar för fullt och annat börjar också sticka upp. Och så har en del ogräs vaknat till liv.

Joggarna har också kommit fram. Folk joggar året runt i min stadsdel (en del människor är så energiska) men de senaste dagarna har antalet ökat påtagligt. Flämtande, flåsande, störtallvarliga joggare i snitsiga joggingkläder intar gator och gångstigar. Jag tittar på och fascineras. Själv springer jag inte ens till spårvagnen.

Katterna har vaknat ur vinterdvalan och kommit ut på gatorna. De lever farligt dock, medellivslängden på utekatter är skrämmande låg. Den som nödvändigtvis ska släppa ut sin katt på egen tass bör inte göra det förrän den är runt två år. Seriöst. Kattungar är sällsynt illa anpassade att klara den farliga tillvaron utomhus och kommer de ut för tidigt blir de ofta inte långlivade. De förstår inte farorna och de går lätt vilse och hittar sen aldrig hem. Min lillkille får bara gå ut i sele. Det börjar för övrigt bli dags nu för en promenad med honom på gården.

 

14 reaktioner till “Tematrio – Vårtecken”

  1. Härligt att din katt klarar trafiken! Min gammelgubbe hörde bra ända till slutet (han blev 19) men synen var nog inte så bra. Samma sak med hans kusin, hon började nog se dåligt redan vid 11 (hon blev 18).

 1. Det märks att det är vår när kattgården inte räcker för våra kattkillar utan de insisterar på att gå ut på promenad med sele och koppel.

  1. Jag bor i lägenhet utan uteplats, så för att komma ut måste Linus gå i sele. Min andra vill inte gå ut, hon verkar väldigt nöjd med att vara innekatt.

 2. Jag bor på landet och förvånas alltid över att folk här törs ha katt, precis bredvid en 70-väg. Såg senast för två veckor sedan någons kisse som låg i vägrenen, det är så hemskt sorgligt.

  1. Stackars liten. Jag bor i stan, det är rätt mycket trafik här runtomkring och jag vågar inte släppa ut dem.

  1. Samma här. Jag har haft utekatt, för många många år sedan, men då bodde jag uppe på ett berg utan trafik. Men det var ändå otäckt p.g.a. slagsmål och annat. Det känns mycket tryggare att ha innekatt.

 3. Alltid varit vaksam på räven när katterna varit små, på landet (med stor distans till trafikerade vägar) är det just den luringen som är största faran. Våra senaste gamla katter var alltid ute och tog aldrig skada av det (tvärtom!), båda gick dock bort p.g.a tumörer, med bara ett par år emellan. Tydligare en allt vanligare dödsorsak bland husdjur, man undrar om det kan bero på att djurfodren inte är tillräckligt artegna utan består av för stor andel spannmål.

  1. Jag har läst att våra husdjur lever allt längre p.g.a. bättre mat och veterinärvård. Risken för cancer ökar ju med tiden så det kan vara en bidragande faktor. Men många kattfoder innehåller mycket sånt som katter inte mår bra av eller ens kan ta till sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.