Tematrio – från/i havet (eller annat vatten)

I veckans tematrio uppmanar Lyran oss att berätta om en bok/dikt/text vars titel innehåller något från havet (eller annat vatten). Jag fick grunna en lång stund för att få ihop det. Och om jag ska vara noga så är vågor och bränningar inte något från havet, de är havet. Men ändå, här är min trio.

Chigozie Obiomas debutroman Fiskarmännen handlar om fyra bröder vars stränge far börjar arbeta i en annan stad och måste bo borta. Med den högste auktoriteten ur huset passar de på att göra sånt de inte får, som att gå ner till floden och fiska. Deras olydnad får tragiska konsekvenser. Välskriven och drabbande men också förutsägbar. Jag vet att allt kommer sluta i katastrof, jag hade velat undra om det skulle sluta i katastrof. Stort plus för skildringen av 1990-talets Nigeria, jag googlade en del när jag läste, jag vill veta mer.

Vågen av Don DeLillo handlar om Lee Harvey Oswald och mordet på JFK. Spännande och engagerande men svårt att hålla alla namn i huvudet. Det fanns gott om konspiratörer och extremister som ville åt JFK och DeLillo gör inte mycket för att hjälpa mig att skilja dem åt. Boken är förmodligen skriven främst för en amerikansk publik. Men bortsett från det är det en bra bok.

I Minette Walters deckare Bränningen hittas en död kvinna i vattnet och hennes lilla dotter flera mil bort. Det är ungefär vad jag minns av inledningen, det är över 10 år sedan jag läste. Och så minns jag att boken är grymt bra, en riktig bladvändare. Walters har skrivit många bra deckare, men tyvärr så var det många år sedan det kom något av henne i svensk översättning.

 

25 reaktioner till “Tematrio – från/i havet (eller annat vatten)”

 1. Det var ju riktigt fyndigt! Jag tycker att det var lätt att hitta boktitlar som innehöll orden hav, sjö, vatten osv men desto svårare med något som finns i de där vattnen…

  1. Ja, jag hade flera böcker med titlar som innehöll ord som hav och sjöar och liknande men väldigt få som innehöll vattenvarelser. Svårt tema den här gången.

 2. Började på Vågen men slutförde aldrig. Boken åkte in i hyllan igen, inte givit upp den helt dock. Troligen precis som du menar är den nog främst skriven för en amerikansk publik.

  1. Ett tag funderade jag på att göra en personförteckning för att hålla reda på alla men det verkade lite ambitiöst. Och så skulle det sabba läsandet…

 3. ser att jag missat en av Minette Walters. Fiskarmännen har jag läst. ofta får en ju googla på historia och geografi när en läser böcker från främmande länder och kulturer

  1. Jag googlar nog en hel del, även när jag läser böcker från Sverige och Storbritannien och USA. När jag läste Svarthuset googlade jag massor om Yttre Hebriderna.

 4. Ooops, jag tolkade nog det fel. Tog med både sjö, flod och hav… Jaja, får gå ändå 🙂
  Walters var det längesen jag läste, vet att jag plöjde flera av henne i sträck, men sen föll hon liksom bort.

  1. Jag också. Under jord står och väntar på mig här hemma. Fast den är på ungefär 1000 sidor med pyttetext så jag drar mig lite för att börja läsa.

  1. Det finns flera bra nigerianska författare, har jag upptäckt. Stort tack till förlagen som ser till att de kommer i svensk översättning.

   Och tack!

 5. Minette Walters har jag bara läst en bok av, tror jag, och den gillade jag inte. Vissa författare får tydligen bara en chans… konstigt.

 6. Jag valde en liten annorlunda väg när det kom till val av titlar men blir det konstigt får jag skylla på att jag är trött! Av dina böcker så är jag rätt nyfiken på Fiskarmännen och även om jag läst väldigt många Minette Walters är jag faktiskt osäker på om jag läst just denna. Kan vara värt att kolla upp då hon vad jag minns är en riktigt bra författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.